Sobota, 21 září, 2024
aktualne

Rekordy na akciových trzích signalizují obnovu

Uplynulý týden plnil titulky novin zejména Bitcoin. Nedávno totiž překonal hranici 50 tisíc USD. Ve stínu zůstali akciové trhy a solidní výsledky spotřebitelského chování, které naznačují ekonomickou obnovu.
Rekordní příliv do akcií
Akciové trhy v tomto týdnu zaznamenali rekordní přírůstek kapitálu. Jde o největší týdenní příliv peněz za posledních 20 let. Podle zveřejněných čísel Bank of America se do amerických akcií nalilo z kapes investorů 58 mld. USD. Do amerických akciových fondů přiteklo 36 mld. USD. Akciové fondy rozvíjejících se ekonomik si připsaly růst kapitálu o 1,7 mld. a evropský přírůstek zaznamenal pouze 600 mil. USD. Je pravděpodobné, že k těmto výsledkům dopomohly i fiskální stimuly v podobě jednorázových šeků.

Rekordy na akciových trzích signalizují obnovu. Týden ve světě

Maloobchodní tržby překvapily
Zveřejněné maloobchodní tržby z USA překvapily meziměsíčním růstem 5,3%. Výrazně se tím překonaly očekávání trhu, které byly na úrovni 1,2%. Za daným výsledkem se skrývají státní pobídky. Ještě v rámci prosincového balíčku podpory byly schváleny jednorázové šeky ve výši 600 USD pro většinu Američanů. Brzy by mělo být schváleno i druhé kolo, ve kterém by se výška šeků měla dostat až na úroveň 1 400 USD na osobu. Tyto „helikoptérové ​​peníze“ plní svůj účel, protože se dostávají do ekonomiky a pomáhají maloobchodním prodejcům. Je však potvrzeno, že část z nich skončí i na finančním trhu, Američané tak přilepší svému investičnímu portfoliu.

Rekordy na akciových trzích signalizují obnovu. Týden ve světě

Inflace a jednání o rozpočtu
Nový týden přinese jen málo důležitých dat, které by výrazněji ovlivnily dění na finančních trzích. Za pozornost bude stát vývoj inflace z eurozóny, která naposledy překvapila růstem na úrovni 0,9%, přičemž jádrová inflace poskočila až na 1,4%. Druhým sledovaným výsledkem bude jednání o americkém státním rozpočtu. Důležitý je nejen jeho příští objem, ale i struktura.

PR článek

Další články autora